Представљена монографија „Сакрална архитектура Бањалучке епархије“

У недјељу, 26. децембра у Челинцу је представљена монографија „Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека“ која је објављена прошле године поводом поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 120 година од оснивања бањалучке епархије. Аутори ове стручне монографије су Славољуб Лукић, доктор теологије, Бојан Вујиновић, мастер археологије и Марко Јанковић, мастер историје, а издавачи Архив Републике Српске и Удружење архивских радника РС.

Монографија је подијељена на четири цјелине: „Црквене прилике на подручју садашње Бањалучке епархије од апостолског доба до Берлинског конгреса 1878. године“, „Базилике на простору садашње Бањалучке епархије“, „Активни манастири“ и „Угашени манастири – манастиришта и црквишта“.

Сва поглавља су богато илустрована фотографијама које прате основни текст, а поред закључка на српском језику садржи и закључке на енглеском, руском, њемачком и грчком језику.

Овом књигом, између осталог, дат је допринос историјским истраживањима српског народа и Српске православне цркве у БиХ, будући да су се они, усљед историјских прилика и све до прије коју деценију, налазили на маргинама историјских проучавања.

Догађај су заједнички организовале Српска православна црквена општина Челинац, СПКД „Просвјета“ и Народна библиотека „Иво Андрић“ Челинац.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Error: Contact form not found.

Free shipping
for orders over 50%