No products in the cart.

Успостављање сарадње Регије Пијемонт (Италија) и Општине Челинац

Култура подстакла први корак

Пројекат „Читање је право свих“ спроводе Регија Пијемонт и Фондација „Circolo dei Lettori” из Торина, а ове године књиге су дароване читаоцима челиначке библиотеке.

Пијемонт је једна од 20 регија Италије, а у економском смислу једна је од најразвијенијих регија. Налази се у сјеверозападном дијелу Италије, а главни град је Торино. Површине је преко 25 хиљада квадратних километара и има близу четири и по милиона становника.

Пројекат „Читање је право свих“ спроводе регија Пијемонт и Фондација „Circolo dei Lettori” из Торина. Циљ пројекта је промоција читања кроз донације књига библиотекама на подручјима са којима регија Пијемонт остварује историјску сарадњу, или на подручјима која су претрпјела ратне, природне или друге околности. Ове године за реализацију овог пројекта на приједлог Бориса Максимовића, оснивача Издавачке куће „Имприматур“ и преводиоца за италијански језик, аташе за културу при Амбасади Италије у Босни и Херцеговини, носиоцима пројекта предложио је Народну библиотеку „Иво Андрић“ у Челинцу.

Тим поводом делегација у саставу Mauricio Marone, министар задужен за међународну сарадњу регије Пијемонт, Davide Antonio Gandolfi начелник сектора за међународну сарадњу и Maria Fornari професор Филолошког факултета на Одсјеку за италијански језик Универзитета у Бањалуци 15. марта боравила је у радној посјети у Челинцу. Том приликом посјетили су Народну библиотеку „Иво Андрић“, Општинску управу и обишли неке духовне и туристичке објекте.

У разговору са руководством Општине Челинац, начелником Владом Глигорићем, замјеником начелника Милијаном Топић и предсједником Скупштине општине Дејаном Куртиновићем, те директорком библиотеке Јеленом Иванковић и професором Борисом Максимовићем они су се упознали са основним обиљежјима челиначке општине. Истакнуто је да је посљедњих деценија више хиљада Челинчана пронашло запослење у Италији, а неки су се опредијелили и да у ту земљу преведу цијеле породице. С друге стране у Челинцу дјелује више привредних колектива чији су оснивачи држављани Италије у којима је запослено на стотине Челинчана. Миграције с једне и друге стране границе учврстиле су бројне везе, не само привредне, него и културне, друштвене и породичне. Обје делегације су се сложиле да ово буде само први корак у успостављању шире културне, друштвене и привредне сарадње. Изражена је обострана спремност да се наредни сусрет деси већ наредног љета приликом обиљежавања славе и дана Општине Челинац (26. јули, Сабор Светог архангела Гаврила).

Циљна група поменутог културног пројекта који је овом приликом реализован су дјеца од 3 до 10 година, а намјера је да се подржи развој књижног фонда у библиотекама као и унаприједе услуге које библиотеке пружају својим корисницима. Књиге из овог одјељка назване су по великом италијанском интелектуалцу који је недавно преминуо – Пјеру Анђели.

Челиначкој библиотеци даровано је око 100 пажљиво одабраних и квалитетних књига за дјецу и младе, а вриједност пројекта је 2.000 евра.

Италија и бањалучка регија годинама остварују научну, културну и књижевну сарадњу, будући да на Универзитету у Бањој Луци више од 10 година постоји Одсјек за италијански језик и књижевност.

Б. М.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Error: Contact form not found.

Free shipping
for orders over 50%