No products in the cart.

Легат академика Рајка Кузмановића – културна баштина Челинца

У свакој средини успјешни појединци у својим професијама су злата вриједни, али тај индивидуални дух не може да замијени колективни и трудите се да укомпонујете индивидуалну и колективну енергију и знање – рекао је Кузмановић

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић 14. априла у радну посјету примио је начелника општине Челинац Владу Глигорића, директорку Народне библиотеке „Иво Андрић“ Јелену Иванковић и уредника „Челиначких новина“ Борислава Максимовића.

Начелник Глигорић упознао је академика Кузмановића са развојним пројектима који се реализују у Челинцу и даљим плановима.

Предсједник Кузмановић, који је почетком шездесетих година прошлог вијека, као предсједник општине Челинац, са својим сарадницима интензивирао развој ове локалне заједнице и сачувао његов статус као општине, а као седми предсједник Републике Српске изузетно допринио модернизацији инфраструктуре и изградњи више нових друштвених објеката нарочиту пажњу посветио је будућем развоју Челинца.

– Дилема да ли Челинац развијати као самосталну локалну заједницу или га припојити Бањој Луци била је актуелна и прије шест деценија. Садашње стање показује да смо ја и моја генерација општинског руководства урадили добру ствар тиме што смо сачували општински статус. Данас Челинчани скоро све основне животне потребе могу да задовоље у своме мјесту, брзо и квалитетно, а за остало, нешто више, Бања Лука није далеко – рекао је академик Кузмановић.

Он је напоменуо да развој и унапређење живота у локалној заједници треба да буде константа, да се не смије дозволити застој ма какве биле друштвене околности.

– Развој сваке локалне заједнице увијек и свагдје зависи од сарадње локалног руководства и републичке, односно државне структуре. Ту се не смије дозволити странчарење. Такође, веома је важно у развој укључити све расположиве људске ресурсе. Вриједних и паметних људи никад није превише. И још нешто, у свакој средини успјешни појединци у својим професијама су злата вриједни, али тај индивидуални дух не може да замијени колективни и трудите се да уклопите индивидуалну и колективну енергију и знање – рекао је Кузмановић.

Тема разговора био је и развој Легата академика Рајка Кузмановића при Народној библиотеци „Иво Андрић“. У Легату је до сада обрађено 1.037 књига и часописа, а академик Кузмановић има жељу да га обогати новим књигама и умјетнинама. Да би се за то стекли услови садашњи простор којим челиначка библиотека располаже треба проширити. Академик Кузмановић изразио је задовољство што се у Челинцу његовом научном и културном стваралаштву поклања велика пажња.

– Изузетно ми је драго што Библиотека „Иво Андрић“ своју богати фонд не држи као у неком складишту него га афирмише и приближава читаоцима. Обрадован сам што ће тако и дио моје личне библиотеке и моје научно стваралаштво које сам изразио поред осталог и у 34 књиге бити приступачне читаоцима – рекао је академик Кузмановић.

Посебно је похвалим завичајну збирку и издавачку дјелатност у челиначкој библиотеци јер се тиме, како је река, наредним генерацијама оставља богато културно насљеђе Челинца.

Начелник Глигорић је истакао да je у интересу локалне заједнице и свих образовних и културних установа Челинца развој и опремање легата академика Рајка Кузмановића.

– Ми смо свјесни чињенице да је Челинцу изузетно потребан нови савремени објекат Дома културе, на чему деценијама инсистира и академик Кузмановић. То је један од наших стратешких циљева и у њему поред осталих садржаја као што су библиотека, ликовна галерија, завичајни музеј, сала за позоришне, музичке и друге догађаје, своје мјесто треба да нађе и Легат академика Рајка Кузмановића. Док се Дом културе не сагради, имамо намјеру да легат развијамо у нашем садашњем образовном и културном центру јер цјелокупно стваралаштво академика Кузмановића сматрамо изузетно значајном културном баштином без које садашњи Челинац заправо не би имао свој идентитет – рекао је начелник Глигорић.

Овом приликом академику Кузмановићу поклоњено је више примјерака најновијег издања из издавачке продукције Народне библиотеке „Иво Андрић“ и СПКД „Просвјета“ – „Челиначке новине: Библиографија академика Рајка Кузмановића 2000 – 2022“. И ова публикација свједочи о изузетној посвећености академика Кузмановића своме завичају и његовој подршци појединцима и колективима који доприносе духовном и материјалном развоју Челинца.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Error: Contact form not found.

Free shipping
for orders over 50%