No products in the cart.

Одржан Сајам књига у Челинцу

У оквиру дана (У)Личне културе организован је Сајам књига у Челинцу, у пролазу између спомен жртвама фашизма и недавно урађеног мурала са мотивом Змијањског веза. Организатори овог догађаја су Народна библиотека „Иво Андрић“ , Центар за културу и Општиснки одбор СПКД „Просвјете“.

На сајму је учешће узело више издавача и књижара из Челинца и Бањалуке – издавачка кућа „Имприматур“, Антикваријат „Рамајана“, Књижара „Библионер“ и Књижара „Елена“. Представљен је један дио књига из издавачке дјелатности библиотеке и „Просвјете“, а посјетиоци су могли да погледају и антикварне књиге Момчила Спасојевића. Удружење „Наше сјеме“ из Челинца изложило је нешто од стручне литературе из области сјеменарства и биолошког узгоја, као и доступна сјемена.

„Као организатори, приликом осмишљавања овог догађаја одлучили смо се за назив (У)Лична култура који представља одређену игру ријечима, имајући на уму да је културна инфраструкрура изузетно важна за друштво као цјелину и у стању је да одоли зубу времена. Премда је она увијек скоро потпуно бесплатна и досупна свима, овим изласком на улицу жељели смо на то да скренемо пажњу и да пренесемо поруку да је све оно што је на улици и наше лично, тиче се свих нас. Култура је и лијеп мурал у граду, један изложба на шеталишту, али и то како се односимо према свом мјесту. Организовањем оваквог догађаја покушавамо да изградимо карактер свог града, и учинимо поноснима све оне који у њему обитавају“, рекла је на свечаном отварању сајма Јелена Иваковић, директор челиначке библиотеке.

На овом сајму представљена је и изложба о Милки Вукмановић Кочић, супрузи књижевника и народног трибуна Петра Кочића, која је своју младост провела у челиначком крају.

Подјећамо, први мурал у Челинцу са мотивом змијањског веза и стиховима из Кочићеве пјесме „Слобода“ спаја модерно и традиционално, а иницијатива је потекла од Челинчана Ивана Савичића и Срђана Маријановића.

f
1942 Amsterdam Ave NY (212) 862-3680 chapterone@qodeinteractive.com

Error: Contact form not found.

Free shipping
for orders over 50%